praktijkZomer

Verliefd, verbonden.... en nu een pijnlijk gevoel van verwijdering? 

Waarom worden mensen verliefd op elkaar? Aanvankelijk vaak omdat ze een bijzondere verwantschap met de ander voelen. Ze hechten zich meer en meer aan elkaar en voelen zich steeds meer op hun gemak en verbonden. Gekend door de ander, veilig. Toch komen diezelfde mensen niet zelden op een punt dat ze die verwantschap even helemaal niet meer kunnen voelen. Ze voelen dan vooral de verschillen tussen hen, en die lijken niet te overbruggen. De pijn om het verlies van deze verbondenheid is enorm, hoe kon dit zo gebeuren? En: hoe kan de verbinding weer worden hersteld? 

In EFT relatietherapie kun je inzicht krijgen in de destructieve patronen waar jullie in verstrikt zitten. Je leert elkaars emotionele taal begrijpen, zodat jullie die patronen niet meer op deze manier hoeven te herhalen. Nieuwe, verbindende manieren van omgaan met elkaar en meer begrip voor elkaars kwetsbaarheden geven je ineens weer het gevoel: ja, dát is waarom ik hem of haar heb gekozen! Pijnlijke gebeurtenissen tussen jullie uit het verleden kunnen geheeld worden. Zo ga je elkaar weer zien zoals jullie werkelijk zijn: de persoon waar je ooit op bent gevallen, met alle prachtige, leuke maar ook bepaalde minder leuke kanten (waar we soms meer van kunnen leren dan we denken).

Aanleidingen voor relatietherapie: 

 • relatietwijfel: kunnen we niet beter uit elkaar gaan?
 • eenzaamheid binnen de relatie
 • vastgelopen communicatie
 • verliefdheid op een ander
 • herhaaldelijke ruzies die niet op de lossen lijken
 • opvoedverschillen
 • toenemende afstandelijkheid
 • seksuele of intimiteitsproblemen
 • het gevoel de ander niet te kunnen bereiken
 • een rouwproces waarbij je elkaar bent kwijtgeraakt
 • ongewenste kinderloosheid. 

Het kan voelen als een grote stap om een 'derde' in je relatie uit te nodigen om mee te kijken. De meeste mensen ervaren het echter achteraf als een zeer waardevolle keuze om, met hulp, elkaar anders te leren zien en een nieuwe brug te slaan naar hun partner.

Ik ben gevorderd EFT relatietherapeut, aangesloten bij EFT Nederland en maak daarnaast gebruik van de methode Verbindende Communicatie in het begeleiden van paren die specifiek aan hun communicatie willen werken.

Houd me Vast-training: als je geen therapie wilt, maar wel meer verdieping

Voor stellen die niet zozeer relatieproblemen hebben maar wel beiden de behoefte voelen om hun relatie te versterken geef ik de Houd me Vast-training. Dit is een cursus die is gebaseerd op de wetenschap van de EFT-therapie en tot doel heeft elkaar op een dieper niveau te leren kennen en de relatie te verdiepen. De cursus kent een vast aantal bijeenkomsten, en wordt in mijn praktijk gegeven aan jullie samen, dus niet in een groep.

 Wil je meer weten over de hierboven genoemde onderwerpen? Klik dan hieronder om het venster te openen.